En dag på statistjob.

En dag på job.

Nu hvor jeg er blevet førtidspensionist, så skal man jo også have lidt indhold i ens liv, så derfor er jeg startet som statist.

Nogle gange om måneden bliver jeg udvalgt til at få en lille rolle, og rolle lyder måske mere end det kan være. Man er skal jo ofte være fyldstof i baggrunden, men et vigtigt fyldstof.

Hvis man er man meget heldig, kan man få en rolle, hvor man siger noget eller laver noget så de rigtige skuespillere kan spille deres rolle.

Jeg vil her beskrive en dag på job.

Jeg er med i Befrielsen, en film der handler om de tyske flygtninge der ankom til Ryslinge Højskole i krigens afslutning i 1945.

Dagen starter med at jeg og alle de andre både skuespillere og statister og crew møder op på Boltinggård ved Ringe.

2 gange har vores mødetid været kl. 04.20 og vi var først færdige kl. 18.00, de dage var jeg meget træt, men det var sjovt, vi var over 130 statister på en dag, så det var nogle store dage, både for os og ikke mindst for holdet bag filmen.

På den herregård er der kostumer, tøj som Nordisk film bla. har lejet i Berlin og London. Tøj der er fra dengang i 1945. så mange har haft det tøj på, det har sikkert været med i mange film gennem de sidste 70 år.

Det er meget tungt tøj og fodtøjet er bestemt ikke behagelige at have på.

Sminkørerne tog imod os, vi blev sminket så vi lignede personer der var syge og lidt triste at se på.

Så skulle vi køre til Ryslinge Højskole, og det var lidt specielt at skulle indspille filmen på nøjagtigt samme sted som den oprindelige begivenhed foregik.

Og samtidig sker der så voldsomme ting i nutiden, der har visse ligheder med det vi skulle spille.

Flygtninge ankommer til Danmark i flugt fra det store land mod øst, (Sovjetunionen/Rusland). Men heldigvis tager nutidens danskere langt bedre imod dagens flygtninge end dem der kom i 1945.

Dødeligheden var stor dengang, manglende lægehjælp og dårligt mad.

Nå, men vi ankommer til settet og venter til det bliver vores tur, ja ventetid er der meget af, og det er der bare. Instruktøren skal sammen med sit hold, beslutte hvordan denne scene skal filmes.

Vi bliver så kaldt til settet, får at vide hvor vi skal stå eller i mit tilfælde, ligge, ja for jeg har fået en let rolle, jeg skal ligge i en seng og se meget syg og afkræftet ud, jeg skal faktisk komme sovende til succes, for jeg skal sove.

Instruktøren Anders Walter fortæller hvordan han har tænkt sig at denne scene skal spilles, han vejleder både os statister grundigt, og skuespillerne får en nøjagtig instruktion hvor de skal gå og stå. Og det foregår både på dansk og engelsk da en af skuespillerne er tysker, han skal spille tysk læge.

Selv de små børn bliver grundigt forklaret hvad de skal, og selv om de jo skulle forestille at være tyske børn fatter de jo ikke hvad den tyske læge siger, så de får en fin forklaring på hvad de skal gøre når de hører et bestemt ord, og her må jeg virkelig rose Anders Walter, han har godt børnetække. Han får både de små børn og os voksne statister til at yde mere end hvad vi selv troede at vi kunne spille.

Scenen bliver så øvet og optaget om og om igen, fra mange vinkler, der er flere pauser imellem, da kameraerne skal skifte position, og det er ikke små håndholdte af slagsen, det er monster store der står på stativ og skinner.

Så en dags optagelser vil i filmen højst vare 5 minutter, så kan man jo regne ud hvor mange optagedage der skal til for at filmen kommer op på 90 minutter.

Det er sådan en stor oplevelse at være med til, imponeret over så mange mennesker der er bag kameraet. Alle har deres helt egen opgave, sminkørerne går rundt og sminker os, hele tiden, kostumeassistenterne går rundt og retter vores tøj, hatte og hår.

Flere går rundt og fotografere, for at sikre sig at alle ting står som de skal, hvis en scene skal filmens samme sted igen, så der ikke pludselig står et eller andet står et andet sted, en anden gang, og vi bliver fotograferet så når vi kommer igen, så ser vi ens ud igen. Så ingen opdager at der kan være dage eller uger mellem to optagelser.

Lige inden der bliver sagt Værsgo, starter en røgmaskine, for at få en autentisk scene, der bliver råbt: Ro på set, lydmanden siger: Lyd. De to kamerafolk, melder klar, og instruktøren siger: Værsgo, og der er helt ro, alle er på og er koncentreret. Ingen ønsker at være skyld i at der bliver sagt Cut, og det skyldtes en personlig fejl. Skuespillerne går i gang med deres optræden, alle er intense i de få minutter, selv de små børn er rolige, og det kan være svært for en 5 – 6 – 7 årig at være så stille og opfører sig som man skal under en optagelse, men jeg har kun stor ros til dem, de voksne der skal hjælpe dem, vi bruger meget tid på at være i positiv kontakt med de børn i pauserne, pjatter og leger med dem i pauserne, så de får en god dag, for det kan godt være en lang dag for de små unger, vi voksne kan jo nok bedre forstå de lange dage, men heldigvis har de små børn jo en af deres forældre med og IPad i pauserne kan gøre underværker.

Og selv om man ikke skal regne ens timeløn ud som statist, for den er lav, så er oplevelsen helt klart det der trækker, man skal bestemt ikke vælge at blive statist hvis man drømmer om rigdom og berømmelse.

Så skal man finde på noget andet at lave, det er og bliver en hobby, man får normalt mellem 300 til 500 kr. i gavekort til div. butikker, og det er fint.

Nu har jeg været med i flere ting, film, tv-serie, kort film, eksamensopgaver, optræden i Zoo og på museum. Og hver gang byder på nye oplevelser, nogle gange er det bare at gå fra A til B, andre gange har jeg haft store replikker, hvor jeg skal være en aktiv skuespiller, og det er virkelig en sjov hobby, jeg har valgt, selv om det kræver meget planlægning på hjemmefronten, da Jane har behov for hjælp, så der skal aftales med vores voksne børn, så de træder til, hunden skal jo også luftes.

Jeg glæder mig til at komme i biografen og se mig på det store lærred, men man skal huske på at man jo sagtens kan ende med at være klippet helt ud, det er sket for mig, en lidt af en nedtur, men op på hesten igen, man skal nok ende med at blive set, om ikke af andre end af en selv.

Del siden