Borgquist

Huldas mor hed Ane Marie Andersdatter, og hun var gift to gange og det medførte, efter min mening det mest interessante aftryk i familien.

 

Hun var født i 1826 i Tværskov, datter af Karen Nielsdatter og Anders Sørensen. De var ikke gift, så Ane Marie boede alene hos sin mor i huset på Rugårds Landevej, lige overfor det gamle ishus ved Bredbjerg. Huset hed Emilielyst, det er blevet revet ned for nogle år siden.

 

Moderen levede af at lave mad til bla. bryllupper. I året 1844 rejser Ane Marie til København for at tjene i huset. Hun kommer i huset hos enkefru Christiane Larsen på adressen Sankt Peders Stræde 123, 1. sal. i Vor Frue sogn. Da hun var i København, rendte hun ind i en soldat fra Bådsmandsstrædes Kasserne, i dag kendt som Christiania. Denne soldat var Carl Frederik Borgquist fra Helsingør.

Carl Frederik Borgquist havde en del halvsøskende hvoraf mindst 3 af dem rejste til USA, og jeg fået kontakt til nogle af efterkommerne derovre.

Carl Frederik arbejder ved de danske statsbaner og var udstationeret tik Korsør, han dør der i 1854 og fik en begravelse betalt af statsbanerne.

 

De giftede sig og fik 2 drenge Oskar Carl Marius Borgquist i 1851 og Gustav Villiam Borgquist i 1854.

 

Gustav blev gift med en svensk pige der var født i Visby på Gotland, men hun boede i Tværskov, da de mødte hinanden. De får ingen børn, og deres ægteskab ender meget dramatisk - den 1. januar 1907 dør konen, Anna Elisabeth Jonsson af skudsår. Hvem der skød og hvorfor ved jeg ikke. De boede i Tokkerodlund fattighus.

 

Derimod fik Gustavs broder Oscar nogle børn, sammen med Henriette Juliane Marie Andersen fra Farstrup, i alt 6 børn, men to af dem, dør unge.

 

Oscar flyttede en hel del rundt. I Morud skov var ham skovarbejder, senere fandt jeg han adresse på Dronningensgade i Odense, så er han i Martofte, og sidst i Bøstrup på Langeland, inden han dør på Svendborg sygehus i 1921. Hans kone var allerede død i 1904.

 

Oscar og Henriettes ene søn Marius, rejser til London omkring 1910, og han tjener mange penge under krigen. Officielt var han overtjener, men desværre begynder han at spille på heste, og han ender meget syg og fordrukken på Middlesex hospital i 1922.

 

En anden søn ved navn Laurits, var en noget aktiv mand, med hensyn til kvinder. Det starter i 1905, da han gifter sig med Anne fra Hårslev kanten, de får Ellen i 1906 og Georg i 1908, og allerede i 1907 dør Ellen, og hans kone Anne dør i maj 1910.

 

Så møder Laurits en kvinde ved navn Elna og de får så i 1911 en datter, der også får navnet Ellen. Elna og Laurits blev ikke gift. Herefter mødte Laurits en kvinde fra Krogsbølle ved navn Karoline Ørskov, som han blev gift med, og de fik så 2 børn, Ella og Oscar, sidstnævnte dør ung af Meningitis, så fra 1906 til 1916 fik Laurits 6 børn med 3 forskellige kvinder, Karoline havde også 3 børn før hun mødte Laurits. Hendes 3 børn har hver sin far, så både Laurits og Karoline have henholdsvis 3 og 4 børn med flere forskellige partnere, det var ikke så normalt dengang som det er nu. Et af hendes børn hed Aksel, han blev slæbt ihjel af en ko. Laurits boede i Horsens, og var beskæftiget i landbruget.

 

Oscars og Henriettes datter Emilie er den første i en række af medlemmer af Borgquist slægten der får navnet Emilie eller Emil. Navnet stammer fra det hus familien boede i, tæt ved Bredbjerg. Emilie fik ligesom Laurits flere børn med forskellige ægtefæller, hun ”grundlægger” den fynske gren af familien, der hovedsagelig bor omkring Ringe i dag. Men Emilie flyttede så til Sjælland, og giftede sig med en Oscar og sammen fik de en hel del børn og børnebørn, som alle enten bosætter sig i området omkring Kalundborg eller omkring Køge.

 

Når jeg ser på navnene på efterkommerne efter Henriette og Oscar så er der 3 der er blevet døbt Marianne Borgquist, uden at deres 3 mødre umiddelbart har haft kontakt med hinanden.

 

Den sidste i Borgquist grenen jeg vil berette om er Victor, der flyttede til Aarhus, og slog sig ned som bager, både selvstændig og på fabrik. Han blev gift med Nielsine og de fik modsat hans søskende kun et barn, Palle. Da han blev gift og fik børn, blev de 2 piger døbt Borgqvist, altså med V i navnet i stedet for U som man i familien har stavet navnet med, men finder man tilbage til Helsingør, hvor navnet oprindeligt stammer fra så staves det også med V. Min mor havde en del med Palle af gøre indtil krigen, da Victor valgte side i krigen, og det var som medlem af Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti (DNSAP)

 

Det jeg kan udrede af folketællinger fra hele landet er, at den Borgquist slægt som kom ind i min familie i 1851, er den ældste i Danmark, mange af de andre Borgquist’er er først kommet hertil omkring 1900, hvor ”min” Borgquist har rødder tilbage til mindst 1780 i Danmark.